Krowy Highland cattle są najstarszą znaną rasą mięsną. Archeologiczne dowody jej istnienia pochodzą z ok. VI wieku, co czyni ją jedną z najstarszych ras bydła. Natomiast w źródłach pisanych wzmianki można znaleźć już w XII wieku. Najprawdopodobniej rasa ta została sprowadzona do starożytnej Szkocji przez Celtów. Górskie obszary Szkocji cechują się surowym klimatem. Duże opady, silne wiatry i ubogie w pożywienie pastwiska miały ogromny wpływ na przystosowanie się tej rasy do życia w ciężkich warunkach oraz jej wygląd, co w obecnych czasach pozwala tym stworzeniom na zaaklimatyzowanie w każdych warunkach i rasa ta jest popularna na całym świecie.


Dlaczego Highland?

      Na popularność tych zwierząt wpływają małe wymagania żywieniowe i chowu oraz doskonałe parametry mięsne. Zwierzęta tej rasy mogą być trzymane na pastwisku przez cały rok. W okresie zimowym wystarczy zapewnić zadaszenie, bądź kępkę lasku. Nawet minusowe temperatury nie przeszkadzają w prawidłowym chowie czy nawet cieleniu, u nas w gospodarstwie przy -20 wydawały na świat zdrowe potomstwo, którym zaraz troskliwie się opiekowały. Mimo tak Spartańskich warunków bydło zachowuje bardzo dobrą kondycję. Wpływ na taką wytrzymałość ma genetycznie odporny system immunologiczny. Rasa ta nie jest podatna na choroby i wirusy, które często atakują bydło innych ras. Highlandy należą do ras długowiecznych. Nawet 20-letnie krowy użytkowane są jeszcze rozpłodowo. Cielęta przy urodzeniu ważą 25-35 kg i w pierwszym miesiącu przybierają ok. 1kg/dziennie . Matki cielą się na pastwiskach bez żadnej pomocy. Cielęta karmione są bardzo odżywczym i bogatym w tłuszcze mlekiem, które pozytywnie wpływa na prawidłowe tempo wzrostu i małą śmiertelność cieląt. Krowy wyróżniają się dobrym instynktem macierzyńskim i dużą opiekuńczością. Matki łączą się w grupy, by w ten sposób bronić młode przed drapieżnikami, oraz zapewnić odpowiednią temperaturę zimą. Charakterystyczny wygląd rasy sprawia, że bydło te jest łatwo identyfikowane i uważane za jedno z ładniejszych. Różnobarwne, długie owłosienie z bujną grzywką, która często zakrywa oczy i imponujące rogi, których rozpiętość może dochodzić nawet do
1,5 m. to ogólny zarys wyglądu Highlanda. Umaszczenie jest zazwyczaj od jasnobrązowego przez brunatne do czarnego, ale zdarzają się również osobniki o umaszczeniu białym i srebrnym. Futro składa się z dwóch warstw:

      Latem warstwa zewnętrzna jest cieńsza, a zimą następuje jej przyrost nawet do grubości 30 centymetrów. Takie przyrosty filtra pozwala na przystosowanie się do różnorodnego klimatu. Przy tak grubym i gęstym futrze długie rogi są niezbędnym elementem, który umożliwia podrapanie się i stanowi świetną broń podczas obrony cieląt przed drapieżnikami. Podwójna warstwa futra zmniejsza zapotrzebowanie na tkankę tłuszczową potrzebną do zachowania odpowiedniej temperatury ciała. Takie naturalne przystosowanie przyczynia się do wyhodowania mniej tłustej i zdrowszej wołowiny.


Eko - czyli zdrowe i opłacalne!

       Mimo, iż przyrost masy ciała następuje wolniej niż u innych ras mięsnych, to oczekiwanie te w pełni się opłaca, mięso jest naturalne, powoli rosnące i drobno włókniste. Zawartość tłuszczu jest mniejsza o 38%, a cholesterolu o 4% niż w wołowinie innych gatunków. Mięso Highlandów jest poszukiwane na rynku przez koneserów, szefów kuchni i restauratorów, a także przez ludzi dbających o zdrowe i ekologiczne odżywianie. Jakość tego mięsa może potwierdzić fakt, że Brytyjska rodzina Królewska hoduje w pobliżu zamku Balmoral duże stado bydła rasy Highland tylko na potrzeby własnej kuchni.
      Wysokość w kłębie krowy 105 cm, średnia masa ciała 400-450 kg; buhaje 120-130 cm, średnia masa ciała do 625 kg.